Hrelić je selo nastalo od 16 – 17 stoljeća. Kao turopoljski posjed vezano je na crkveno središte Jakuševac, ranosrednjovjekovno naselje iz 13 st.

 

 

Selo Hrelić je struktura sastavljena iz više zaseoka: Murati, Mikulići, Dedovići, Kramarići, Matuni. Dio sela s oko 250 kuća je urbaniziran paralelno građenjem naselja Dugave. Ulice nose nazive poznatih zagrebačkih arhitekata Moderne. Hrelić danas ima više od 1.300 stanovnika.
Hrelić je i  najveci zagrebacki sajam rabljene robe. Održava se dva puta tjedno tijekom čitave godine. Smješten je zapadno od gradskog deponija Jakuševac. Zadržao je ime Hrelić po selu,kraj kojega se prije trideset godina razvio sajam nakon što je premješten iz Heinzelove ulice.

Kako i kada je nastao DVD Hrelić:

Bilo je to prije 69 godine kada se nekoliko entuzijasta okupljajući se na nogometnom igralištu odlučili da osnuju ovu humanu i dobrotvornu organizaciju.Prva sjednica održana je 23.Travnja 1946.godine u privatnoj kući gospodina Mije Matuna-Čičko,a u toj grupi su bili sljedeći mještani našega sela:Ivan Murat,Mijo Kuzmec,Mijo Mikulinec,Mirko Murat,Nikola Mlinarić,Lacko Dedović,Stjepan Murat,Mijo Murat,Pavao Murat,Juraj Havidić,Stjepan Havidić,Stjepan Bundek,Mijo Murat,Tomo Murat,Mijo Novak,Mijo Matun,Stjepan Draganić,Pavao Fajnkutić,Juraj Štrk,Pavao Krznarić,Tomo Mikulinec,a kao utemeljitelji društva još su bili:Petar Pavišić,Stjepan Novak,Tomo Mikulinec,Lacko Jurjević i Petar Matun.U to vrjeme društvo je bilo registrirano u ondašnjem Kotaru Velika Gorica.Kao što vidite bila je to velika grupa ljudi,mještana našeg sela,koji su si dali truda i odricanja svoga vremena  za organiziranje dobrovoljnog vatrogastva  u našem mjestu.U vrijeme kada je osnovano DVD-Hrelić,mještani našeg sela bili su niskog životnog standarda,obrađivala se zemlja,živjeli su u starim i trošnim kućama od kojih su mnoge bile pokrivene slamom i svakoga je trenutka prjetila opasnost od izbijanja požara. I u takvim razmišljanjima, ponukani savješću, osnivaći našeg društva prionuli su organiziranju zaštite od elementarnih nepogoda,posljedice od požara,a nisu pokleknuli ni u trenucima kad im je bilo najteže.U to vrijeme u našem mjestu su iskopani i uređeni bunari u kojima je bilo dovoljno vode  da se lokalizira požarište.Već tada od tek osnovane organizacije DVD-a Hrelić okupljalo se sve više ljudi čija je želja bila i što ljepše provođenje društvenog života,pa su se često organizirale i zabave u kući Ane jurjević.

Tadašnji DVD Hrelić,već na samom početku imao je velike želje i planove na koji naćin doći do opreme,a ta im se želja ostvarila kada su dobili prvi vatrogasni agregat marke “Rakovica” i nekoliko metara vatrogasnih cijevi.Moramo napomenuti da je agregat nabavljen djelom iz vlastitog novca od održavanja zabava,dok za preostali dio veliku pomoć su naši vatrogasci imali u gospodi Glagolić i Rendulić iz Velike mlake,te gospodinu Pugleniku, službeniku Kotar Velika Gorica.Sa nabavkom agregata društvo je odlazilo i na vatrogasna natjecanja gdje su se postizali zapaženi rezultati,mada su članovi natjecateljskog odjeljenja često vježbali i sa posuđenim cipelama ili bez njih.Također je zapoćeto i omasovljenje društva kako bi se lakše raspodjelili vatrogasni zadaci.U isto vrjeme počelo se i razmišljati o gradnji vatrogasnih prostorija. Prvi vatrogasni dom za kojeg je kupljena i montažna baraka trebao se graditi na mjestu gdje se sada nalazi crkva,ali zbog rukavca Sava 1 i čestih popljavljivanja odustalo se od te zamisli.

U vremenu između 1957.g i 1985.g.započelo se sa izgradnjom vatrogasnog spremišta na mjestu na kojem je i danas,a kasnije i vatrogasnog doma,Ondašnja gradnja započela je dobrovoljnim akcijama kako bi se imala gdje pospremiti vatrogasna oprema koja se posjedovala.Izgrađeni vatrogasni dom bio je okupljalište društvenog života mještana,ali ipak najvažnije od svega su bile vatrogasne obaveze,priprema za takmićenje te druge aktivnosti koja prati vatrogasce.

Prvi spremištar tadašnje vatrogasne opreme bio je Nikola Mlinarić.

1968.godine u DVD Hrelić pristupa veći broj mlađih članova koji su na početku sa već  starijim članovima počeli razmišljati o izgradnji većeg vatrogasnog doma odnosno ovoga koji je sada.

Nećemo spominjati neke članove  koji su bili nosioci  izgradnje ovih prostorija,već je to zasluga svih tadašnjih vatrogasaca,što možete vidjeti i u našoj galeriji slika,te svih mještana Hrelića,koji su vidjevši da objekat raste i napreduje ostavljali svoje kučanske poslove i počeli dolaziti u pomoć pri izgradnji doma.Uz izgradnju doma DVD Hrelić odazivao se na sva takmićenja ondašnjeg vatrogasnog saveza općine Novi Zagreb gdje su se redovito osvajala vodeća mjesta.

U isto vrijeme ne smijemo zaboraviti da je DVD Hrelić bio prisutan na nizu akcija pri lokaliziranju požara u našem mjestu i šire,gdje god je to bilo potrebno i uvjek smo od strane profesionalnih vatrogasnih postrojbi bili pohvaljeni za izuzetno zalaganje u gašenju požara,i ostalu pomoć koje su bile potrebne.Valja napomenuti kako je 16.01.1998.godine.DVD Hrelić postao punopravni član vatrogasne zajednice grada Zagreba.

U vrijeme domovinskoga rata veliki broj naših članova bio je u postrojbama Hrvatske vojske,pa je u tom razdoblju došlo do pada aktivnosti društva,a i prostorije vatrogasnog doma su bile korištene od strane Hrvatske vojske.Tijekom domovinskog rata DVD Hrelić Pružio je svu moguću  pomoć opremom i ljudstvom  u slučaju svih mogućih neželjenih posljedica.Završetkom ratnih zbivanja aktivnost DVD-a ponovno je u porastu.

1996.godine,Nadograđena je prostorija za proširenje kuhinje,skladišta i kotlovnice ,jer se namjeravao prostor koristiti  za održavanje raznih svečanosti i drugih zbivanja.

Uskoro stiže još podataka.Hvala.